Leipzig Plagwitz - Industrielle Architektur am Ufer der Weißen Elster

Најнови вести од Германија и списанието Германија

Овде може да се информирате за најновите случувања во Германија и за актуелното издание на списанието Германија (на англиски јазик).

Reichstag in Berlin

Меѓународната парламентарна стипендија на Германскиот Бундестаг

Секоја година, Гермнаскиот Бундестаг заедно со трите Берлински универзитети на млади луѓе им дава прилика да се запознаат со процесот на политичкото одлучување и да стекнат практични искуства во облас...

Поддршка за ОУ „Прпарими“ во Чегране

На 23.06.2016 год. амбасадорката д-р Кристине Д. Алтхаузер, г-дин Валбон Лимани, раководител на НВО Европски центар за развој, толеранција и соработка од Гостивар, и г-а Вафире Ејупи, претставничка од...

Поддршка за ОУ „Прпарими“ во Чегране

Поддршка за ОУ „Прпарими“ во Чегране

Поддршка за ОУ „Прпарими“ во Чегране

Поддршка за ОУ „Прпарими“ во Чегране

Потпишување на договорот во амбасадата

Поддршка за Кризниот центар Надеж

На 22.06.2016 год. амбасадорката на Сојузна Република Германија д-р Кристине Д. Алтхаузер, покровителка на Божиќниот базар на вработените во Германската амбасада Скопје, и госпоѓа Верка Угриновска, пр...

Logo des Mittel- und Osteuropäischen Journalistenseminars

Семинар за новинари од средна и источна Европа во Германија 2016 година

Од 12 до 23 септември 2016 година, Саксонската фондација за медиумско образование во Лајпциг организира семинар за новинари (не постари од 40 години!) од средна и источна Европа кои имаат добро познавање на германскиот јазик.

Рокот за аплицирање (директно кај Фондацијата) завршува на 29 јули 2016 година.

Поопширни информации Ви нудат следните линкови.

Изјава на специјалниот пратеник пред македонските медиуми Audio File

Изјава на специјалниот пратеник пред македонските медиуми

Изјава на специјалниот пратеник пред македонските медиуми

(© Васко Попетрески, Алсат ТВ)

Посета на специјалниот пратеник

Aмбасадорот Јоханес Хајндл, специјален пратеник на сојузниот министер за надворешни работи Франк-Валтер Штаjнмаер за ПЈР Македонија, ќе биде во посета на Скопје од 7 до 8 jуни  2016 година. Надоврзув...

Доделување на стипендиите во амбасадата

Доделување на стипендиите од ДААД

Честитки! На 31 мај се собраа среќните кандидати на терасата од Амбасадата. Меѓу избраните видно преовладуваа млади дами. Изборната комисија на ДААД во Бон годинава додели 13 стипендии за летни јазич...

Потпишување на договорот

Поддршка за ОУ „Ванчо Прке„ во Штип

На 31.05.2016 г. госпоѓа д-р Кристине Д. Алтхаузер, амбасадор на Сојузна Република Германија во Скопје, г-дин Илчо Захариев, градоначалник на општина Штип и г-ѓа Весна Ничева, директор на основното уч...

Jubalani

Фудбал без граници

Со прес-конференција во просториите на Фудбалската Федерација на Македонија на 30 мај заврши германско-француски-македонскиот проект „Фудбал без граници“, само неколку денови пред започнувањето на Евр...

Врачење на сертификатите во гимназијата „Браќа Миладиновци“

Меѓународен училишен испит за споредба и проверка на јазичните познавања во две ДСД-училишта во Скопје

За да ја следи и евалуира наставата по германски јазик како странски јазик во училиштата, Централата за школство во странство нуди испити за споредба и проверка. СУГС „Браќа Миладиновци“ го воведе ис...

Годишниот прием за алумните на амбасадата

Годишен прием за алумните во ново руво

Годишниот прием за алумните на амбасадата има долга традиција. Поранешните стипендистки и стипендисти од ДААД, ИПС, Комитетот на германското стопанство за Источна Европа, фондацијата Александар фон Ху...

Амбасадорот Јоханес Хајндл

Посета на специјалниот пратеник на Германија во Скопје

Амбасадорот Јоханес Хајндл, специјален пратеник на сојузниот министер за надворешни работи Франк-Валтер Штаjнмаер за ПЈР Македонија, ќе биде во посета на Скопје од 19 до 20 мај 2016 година. Надоврзув...

Global Media Forum 2016

Global Media Forum 2016

„Media. Freedom. Values.“ - Deutsche Welle's Global Media Forum will take place in Bonn on June 13-15, 2016. Find out more at

#RumoursAboutGermany

Europäische Flüchtlingskrise 2016

#RumoursAboutGermany Beware: Human traffickers are not reliable source of information about living conditions in Europe. They are criminals. Human traffickers deliberately spread rumours and false ...

++ Германското претседавање со ОБСЕ ++

OSZE-Flaggen

Тука може да најдете важни и актуелни информации за германското претседавање со ОБСЕ.

Визи: Закажување на термини само онлајн! Viza: Caktimi i termineve tani vetëm në mënyrë elektronike

Schengenvisum

Промена на закажувањето на термин за барања за визи од 1 декември 2015 г. Од 1.12.2015, за поднесување на барање за визи (визи за посета, деловни, за приклучување кон семејството итн.) потребно е еле...

Schild Logo Jobcenter

Нови легални можности за работа во Германија, но не и азил!

Mundësi të reja ligjore për punësim në Gjermani – por jo azil!

Студирање и истражување во Германија

Информации за ДААД стипендиите преку овој линк

Deutsche Welle's new English-language TV channel

Neues Logo der DW News

Starting June 22, 2015, Deutsche Welle will broadcast its new TV-Channel including German-language news program "DW Nachrichten" around the clock. The newly structured TV channels will include among others DW in English, Spanish and Arabic.