Амбасадата

Речник македонски - германски и германски - македонски

Адреса

Германска Амбасада Скопје
ул. Леринска бр. 59
1000 Скопје

Тел.: (00389) 2 309 39 00
Факс: (00389) 2 309 38 99

Општо работно време и контакти на амбасадата

понеделник до четврток: 08.00 ч. - 12.00 ч. и 14.00 ч. - 16.00 ч.
петок: 08.00 ч. - 12.00 ч.

Тел.: (00389) 2 3093 900
Факс: (00389) 2 3093 899

Контакт

Работно време и контакти на визниот оддел

Поднесување на барања за виза:
понеделник до петок

Барања за виза со престој подолг од 90 дена (приклучување кон семејство, пракса, студии, јазични курсеви, работна виза, Au-Pair) се примаат исклучиво со претходно закажан термин по електронски пат (online-постапка)

Кликнете за да закажете термин (на македонски и германски јазик)

Кликнете за да закажете термин (на албански и англиски јазик)

Издавање на визи:
понеделник до четврток: 15.00 ч. - 15.30 ч.
петок: 12.30 ч. - 13.00 ч.

Информации на визниот оддел по мејл: skop%27%diplo%27%de,visa

Телефонски информации на визниот оддел: (понеделник - четврток: 14.00 ч. - 15.30 ч.):
Тел.: (00389) 2 3093 801
Виза-факс: (00389) 2 3093 888

Контакт

Работно време и контакти на одделението за пасоши и на конзулатот

понеделник до четврток: 08:00 ч. - 11:00 ч. и 14:00 ч. - 15:00 ч.
петок: 08:00 ч. - 11:00 ч.

Контакт

При влегување во амбасадата внимавајте на следното:


Verbotsschilder Зголемување на сликата (© colourbox.de)Во итни случаи надвор од работното време можете да се обраќате до Амбасадата. За таа цел слушнете ја пораката на телефонската секретарка (00398) 2 309 39 00, која ќе Ви го соопштува бројот на дежурниот службеник. Ве молиме за разбирање дека тоа важи само за исклучителни случаи кои не дозволуваат одлагање. Работи поврзани со визи не можат да бидат обработени надвор од регуларното работно време на Амбасадата.

Амбасадата

Botschaft der Bundesrepublik Deutschland in Skopje

Патоказ до Амбасадата

Амбасадата се наоѓа во населбата Козле. На крстосницата на улиците „Иво Рибар-Лола„ и Бул. „Октомвриска Револуција„ се наоѓа познатиот супермаркет „Веро„. Овде треба да свртите налево во насока на ри...

Спречување на корупција

Прописите за спречување на корупција во Сојузната администрација од 30 јули 2004 година ја одредуваат правната рамка за задачите на спречувањето на корупција во централата на министерството за надворе...