Energy Efficiency Award by Dena

Energy Efficiency Award 2017 – Companies can apply now

The international energy efficiency competition of the Deutsche Energie-Agentur GmbH (dena) - German Energy Agency is this year under the motto "The Makers of Energy Transition ". Private and public c...

Производствена хала

Отворање на производство на фирмата Лутекс во Велес

Заменик амбасадорот на Сојузна Република Германија, господин Марко Акватичи, на 27 мај 2017 година учествуваше на официјалното отворање на фабриката Лутекс во Велес, заедно со директорот на фабриката ...

Auswärtiges Amt, Berlin

Министерството за надворешни работи на Германија за изборот на новата Влада

Портпарол на Министерството за надворешни работи изјави денес (01.06.2017 г.): „Го поздравуваме изборот на новата Влада во ПЈР Македонија од страна на Собранието во Скопје. Поаѓаме од тоа дека новат...

Камерен хор Хајденхајм

Камерниот хор од Хајденхајм гостува во Охрид

70 млади пејачки и пејачи од Германија ќе изведат изискувачка хорска музика од пет века на два настапа во Охрид на IX. Меѓународен хорски и фолклорен фестивал „Охридски бисер“ На својата овогодишна к...

Амбасадорката Алтхаузер и извршниот директор на Центарор за граѓанска иницијатива Прилеп, Гоце Тодороски

Поддршка за проекти од областа на човековите права и развој на демократијата

На 25 мај амбасадорката Алтхаузер потпиша двa договорa за донации за два проекта за унапредување на човековите права и развој на демократијата, кои ќе се финансираат со германски средства од Пактот за...

Am Eingang Werderscher Markt

Соопштение од Министерството за надворешни работи на Германија во врска со изјавите на Претседателот Иванов

"Се радуваме што претседателот Иванов по долго размислување дојде до вистинска одлука и се откажа од ставот на блокирање. Обвинувањата упатени кон германски дипломати и други пријателски држави се неу...

Тина Бохе од Ваварија, Швајцарецот Петер ван дер Гугтен и Унгарецот Жолт Сабо

"documenta"-амбасадори" на коњи на пат од Атина до Касел

Четворица јавачи сакаат да поминат 3000 км за три месеци: Тина Бохе од Баварија, швајцарецот Петер ван дер Гугтен и унгарецот Цолт Чабо (Давид Веветцер од северна Германија не е моментално со групата)...

Logo Eurocamp

Eurocamp 2017 in Zeitz, Deutschland

Europa hautnah in Sachsen-Anhalt erleben. Einmal Italienisch frühstücken, Irische Lieder singen, Zypriotische Tänze lernen, Russische Pelmeni ausprobieren, Isländische Geschichten hören, über Europäis...

Centre for International Postgraduate Studies of Environmental Management

Курсеви по менаџмент на животната средина на Техничкиот универзитет во Дрезден

По налог на Сојузното министерство за животна средина, заштита на природата, градежништво и безбедност на реакторите и во соработка со UNEP и UNESCO, Техничкиот универзитет Дрезден организира курсеви ...

Logo des Europanetzwerk Deutsch

Јазикот ги поврзува луѓето во Европа! - Покана на програма за јазични курсеви во Германија

„Програмата Германија на Министерството за надворешни работи во соработка со Гете-Институтот се однесува на повисоки службеници од министерствата на земјите-членки и на партнерските земји на ЕУ и нуди екслкузивен курс по германски јазик во Германија.

Програмата опфаќа општи и стручни интензивни курсеви по германски јазик поврзани со политички и економски теми.

Hörsaal Medizin Leipzig

Распишување на стипендии од програмата „Јоханес Рау“

Министерството за иновација, наука и истражување на покраината Северна Рајна Вестфалија во соработка со уиниверзитетот „Хајнрих Хајне“ во Дизелдорф, доделува три стипендии од програмата „Јоханес Рау“,...

Logo BAYHOST

Стипендии за курсеви по германски јазик за студенти и млади научници 2017 година

Покраината Баварија распишува стипендии за летни курсеви по германски јазик, кои ќе се одржат во Германија на баварски универзитети. Студенти и млади научници со познавање на германскиот јазик (ниво ...

Меѓународната парламентарна стипендија на Германскиот Бундестаг 2018

Reichstag in Berlin

Секоја година, Гермнаскиот Бундестаг заедно со трите Берлински универзитети на млади луѓе им дава прилика да се запознаат со процесот на политичкото одлучување и да стекнат практични искуства во облас...

Global Media Forum 2017

Global Media Forum 2017

The Deutsche Welle Global Media Forum is the Place Made for Minds, where decision makers and influencers from all over the world come together. Join us at the Global Media Forum June 19 - 21, 2017 in Bonn, Germany, to shape the discussion about the impact of identity and diversity on politics, society and media.

Визи: Онлајн-закажување на термин за поднесување на барање за виза! // Viza: Caktimi i termineve tani vetëm në mënyrë elektronike

Schengenvisum

Од 28.01.2017 Амбасадата го промени закажувањето на термин за поднесување на национална виза. Сега имате можност во секое време да ги внесете Вашите податоци во предвидената листа за регистрација на т...

Мали проекти на амбасадата

Возило за отпад за Кратово

Финансиската поддршка на Малите проекти е овозможена од буџетот на Сојузното министерство за надворешни работи, со цел поттикнување на социјалниот и економскиот развој во Македонија. За постигнување н...

Студирање и истражување во Германија

Информации за ДААД стипендиите преку овој линк