Јануари 2018 г.: 55 години Елисејски Договор

17.1.2018
Елисејскиот договор Зголемување на сликата (© dpa)

Хамбург (дпа) / 22 јануари 1963 г. се смета за роденден на германско-француското партнерство. На овој ден, сојузниот канцелар Конрад Аденауер и францускиот претседател, Шарл де Гол, го потпишаа Договорот за германско-француска соработка во Елисејската палата во Париз. Елисејскиот договор го запечати помирувањето на соседните земји и оттогаш сѐ поцврсто ги поврзува.

Со Договорот, Владите се обврзаа за консултации во однос на сите суштински прашања во областите: надворешна и безбедносна политика, младинска и културна политика. Двете страни воспоставија координатори за германско-француска соработка како и овластени лица за културни прашања. По потпишувањето на Договорот, кој влезе на сила на 2 јули 1963 г., следеше Спогодбата за Германско-француската младинска организација на 5 јули 1963 година.

Од 2003 година во знак на сеќавање на историски важниот Договор, секоја година на 22 јануари се одбележува „Денот на германско-француското пријателство“.

Сега, Бундестагот и француското национално Собрание, сакаат преку заедничка резолуција да иницираат нов договор за германско-француско пријателство. По повод 55 годишнината од првиот Елисејски договор, парламентите во Берлин и Париз ќе се состанат за да го потврдат и надградат германско-француското пријателство.

Францускиот претседател, Емануел Макрон, исто така, предложи преиздавање на Елисејскиот договор во својот славен Сорбонски говор за реформите во ЕУ.

Министерот за надворешни работи Габриел и Претседателот Макрон со Елисејскиот договор (архивска фотографија од март 2017 г.) Зголемување на сликата (© Florian Gaertner/photothek.net)

President Charles de Gaulle and Federal Chancellor Konrad Adenauer signed the Franco-German Treaty of Friendship, better known as the Élysée Treaty, on 22 January 1963. It remains as important now as it was then.

Foundation of Franco-German relations

Foreign Minister Gabriel emphasised, “Even fifty-five years on, the Élysée Treaty has lost none of its significance.” It marked the end of the centuries-old rivalry between Germany and France and laid the foundation for close and amicable cooperation. The Élysée Treaty remains the foundation of Franco-German friendship – Germany cooperates more closely with France than with any other country.

Advancing the European Reform process

“Fifty-five years on, we need to broaden our perspective,” Gabriel continued. “Germany and France share a common responsibility for the ongoing development of the whole of Europe.” He added that they had to work together to advance the European reform process. “We need to seize the historic opportunity we have with Macron as a committed European: in reforming the economic and monetary union and in making Europe as a whole more stable and more just.”Gabriel said that Germany and France needed to join forces to hold the EU together and at the same time continue to promote their bilateral relations.

Treaty for young people

The Treaty consists of three parts: first it commits both Governments to taking part in regular consultations at governmental level. The Treaty also stipulates close cooperation and coordination on all key issues of foreign, security, youth and cultural policy.
Another important part focuses on young people: the Treaty sets forth that in each country the language of the other should be promoted and also establishes a basis for youth exchanges. As a consequence, the Franco-German Youth Office commenced operations in 1963. Since then, more than 8.4 million young people from France and Germany have participated in around 320,000 exchange programmes and meetings.

European integration

The Élysée Treaty is one of a number of important steps towards closer relations following the Second World War, not only between Germany and France but also throughout Europe. In 1950, the Schuman Declaration paved the way for close cooperation in the area of coal and steel. In 1951, the European Coal and Steel Community was then established, which in turn prepared the ground for the European Union.
Last but not least, the Élysée Treaty was behind the oft-cited Franco-German driving force for European integration: a powerful tandem working to promote close cooperation between all European states. Gabriel underscored, “It is a fact that without practical Franco-German cooperation, we cannot make progress in Europe.”

© dpa

Интервју со амбасадорите на Франција и Германија за Топ Тема на Телма ТВ

Интервју за Телма ТВ

Од смртни непријатели да создадете пријатели. Ова беше целта на Елисејскиот договор меѓу Франција и Германија пред 55 години, а сега се најавува нов кој целосно ќе го обедини континентот.Дали ова помирување може да биде пример за Балканот? Може ли да се надминат поделбите, историјата, националните чувства и да се реши спорот со името?

Елисејскиот Договор во видео

Елисејскиот Договор