Министерот за надворешни работи Зигмар Гариел за актуелната состојба во Скопје

28.4.2017
Министерот за надворешни работи на СР Германија, Зигмар Габриел Зголемување на сликата (© Bundesregierung Bergmann-L)

Доживеавме сега, во (ПЈР) Македонија, кандидат за прием во ЕУ, да се упадне во Собранието, да бидат удирани пратеници и таму да владее атмосфера, која воопшто не е споива со она што ние го очекуваме во Европа. Таму треба сега конечно да се формира Влада, бидејќи имаше демократски избори. Тоа што досегашната владеачка партија го одбива тоа, што нејзини приврзаници упаѓаат во Собранието, удираат пратеници воопшто не прифатливо. Ова мора веднаш да се смени и мора да биде јасен сигнал од овде, од Малта.

© Германска амбасада Скопје

Министерот за надворешни работи Зигмар Гариел за актуелната состојба во Скопје

Auswärtiges Amt, Berlin