Актуелни соопштенија и медиумски архив на амбасадата 2016

Конкурс за проекти на тема Клима и Климатска заштита 2017

21.12.2016 | Германска амбасада Скопје
Klimawandel

Германското сојузно министерство за надворешни работи финансира креативни проекти на тема Клима и Заштита на климата и климатските промени со средства од фондот за надворешна климатска политика. За р...

Берлин: Тагуваме за жртвите

19.12.2016 | Германска амбасада Скопје
Берлин: Тагуваме за жртвите

По повод терористичкиот напад на 19 декември 2016 година во Берлин, германската Амбасада отвори книга за сочувство. Јавноста ќе има можност да го изрази своето сочувство во просториите на германската ...

Министерот за надворешни работи Штајнамер за изборите во ПЈР Македонија

13.12.2016 | Германска амбасада Скопје
Frank-Walter Steinmeier

Министерот Штајнмајер на 12.12. во Брисел изјави: „Вчерашните избори во ПЈР Македонија се важен чекор за надминување на политичката криза во земјата која трае. ОБСЕ, која од самиот почеток го прати п...

Топката е тркалезна и шарена

13.12.2016 | Германска амбасада Скопје
Предавање на фудбалски топки на Фудбалската Академија Форца

Голема радост кај одговорните на „Фудбалската Академија Форца" На 13.12.2016 год. Ралф Брантс, соработник на германската Амбасада и одговорно лице за фудбалскиот тим на Амбасадата, предаде 20 фудбалс...

Амбасадорката Алтхаузер во посета на општината Гостивар

17.11.2016 | Германска амбасада Скопје
Амбасадорката Алтхаузер, ученици и наставници пред училиштето во Чегране

На 17 ноември амбасадорката на Сојузна Република Германија д-р Кристине Д. Алтхаузер ја посети општина Гостивар и оствари средба во кабинетот на градоначалникот, г-дин Невзат Бејта. Г-дин Бејта и г-ѓа...

Амбасадорката Алтхаузер се сретна со министерот за финансии

15.11.2016 | Германска амбасада Скопје
Амбасадорката Алтхаузер и министерот за финансии Миноски

На 14 ноември, амбасадорката на СР Германија, д-р Кристине Алтхаузер, заедно со минстерот за финансии, Кирил Миноски, го потпишаа Протоколот за изменување на Договорот од 13 јули 2006 г. меѓу Владата ...

25 годишнина на Пактот за добрососедство и пријателска соработка меѓу Германија и Полска

21.10.2016 | Германска амбасада Скопје
Logo 25 Jahre Vertrag über deutsch-polnische Nachbarschaft

На 25 октомври амбасадите на Сојузна Република Германија и Република Полска заедно во Скопје ќе ја одбележат 25 годишнината на Пактот за добрососедство и пријателска соработка меѓу Германија и Полска....

Амбасадата го прослави Денот на германското единство

5.10.2016 | Германска амбасада Скопје
Die europäische und die deutsche Flagge

На преубаво време Амбасадата ја прослави 26-годишнината од денот на германското единство на отворено во хотелот Александар Палас. Домаќинот, госпоѓа Алтхаузер, ги поздрави бројните гости од дипломатск...

Отворањето на Фестивалот на новиот германски филм

5.10.2016 | Германска амбасада Скопје
Auszug aus dem Poster zum Filmfestival

На 5 октомври повторно дојде тој час: киното „Милениум“ ги отвори своите врати за 12. издание на германскиот филмски фестивал, кој беше отворен од страна на амбасадорката Алтхаузер во преполна саала. ...