Актуелни соопштенија и медиумски архив на амбасадата 2016

Поддршка за Кризниот центар Надеж

24.6.2016 | Германска амбасада Скопје
Потпишување на договорот во амбасадата

На 22.06.2016 год. амбасадорката на Сојузна Република Германија д-р Кристине Д. Алтхаузер, покровителка на Божиќниот базар на вработените во Германската амбасада Скопје, и госпоѓа Верка Угриновска, пр...

Посета на специјалниот пратеник

7.6.2016 | Германска амбасада Скопје

Aмбасадорот Јоханес Хајндл, специјален пратеник на сојузниот министер за надворешни работи Франк-Валтер Штаjнмаер за ПЈР Македонија, ќе биде во посета на Скопје од 7 до 8 jуни  2016 година. Надоврзув...

Поддршка за ОУ „Ванчо Прке„ во Штип

31.5.2016 | Германска амбасада Скопје
Потпишување на договорот

На 31.05.2016 г. госпоѓа д-р Кристине Д. Алтхаузер, амбасадор на Сојузна Република Германија во Скопје, г-дин Илчо Захариев, градоначалник на општина Штип и г-ѓа Весна Ничева, директор на основното уч...

Доделување на стипендиите од ДААД

31.5.2016 | Германска амбасада Скопје
Доделување на стипендиите во амбасадата

Честитки! На 31 мај се собраа среќните кандидати на терасата од Амбасадата. Меѓу избраните видно преовладуваа млади дами. Изборната комисија на ДААД во Бон годинава додели 13 стипендии за летни јазич...

Меѓународен училишен испит за споредба и проверка на јазичните познавања во две ДСД-училишта во Скопје

30.5.2016 | Германска амбасада Скопје
Врачење на сертификатите во гимназијата „Браќа Миладиновци“

За да ја следи и евалуира наставата по германски јазик како странски јазик во училиштата, Централата за школство во странство нуди испити за споредба и проверка. СУГС „Браќа Миладиновци“ го воведе ис...

Фудбал без граници

30.5.2016 | Германска амбасада Скопје
Jubalani

Со прес-конференција во просториите на Фудбалската Федерација на Македонија на 30 мај заврши германско-француски-македонскиот проект „Фудбал без граници“, само неколку денови пред започнувањето на Евр...

Годишен прием за алумните во ново руво

20.5.2016 | Германска амбасада Скопје
Годишниот прием за алумните на амбасадата

Годишниот прием за алумните на амбасадата има долга традиција. Поранешните стипендистки и стипендисти од ДААД, ИПС, Комитетот на германското стопанство за Источна Европа, фондацијата Александар фон Ху...

Посета на специјалниот пратеник на Германија во Скопје

18.5.2016 | Германска амбасада Скопје
Амбасадорот Јоханес Хајндл

Амбасадорот Јоханес Хајндл, специјален пратеник на сојузниот министер за надворешни работи Франк-Валтер Штаjнмаер за ПЈР Македонија, ќе биде во посета на Скопје од 19 до 20 мај 2016 година. Надоврзув...

Успешно положени испитите DSD II

18.5.2016 | Германска амбасада Скопје
Групна фотографија

Училиштето завршува, матурата е во џебот: на 18.5.2016, на терасата на Амбасадата на Германија се собраа ученичките и учениците од DSD-гимназиите „Јосип Броз Тито“ и „Георги Димитров“, каде амбасадор...

Програма за обука во областа на животната средина на Техничкиот факултет Дрезден

18.5.2016 | Германска амбасада Скопје
Seven-spot Ladybird

Сојузното министерство за животна средина заедно со УНЕП и УНЕСКО при Центарот за меѓународни постдипломски студии по менаџмент за животна средина распишува обука за експерти, која ќе се одржи на Техн...