Актуелни соопштенија и медиумски архив на амбасадата 2016

Среќни лица во библиотеката на Германистика при Филолошкиот факултет Скопје

29.1.2016 | Германска амбасада Скопје
Германската амбасадорка со наставен кадар од факултетот

После долги години работа на авторите Роланд Шмигер и Нина Димитрова-Шмигер во Берлин, сега излезе во издание на издавачката куќа „Буске“ најсовремениот и најобемниот Голем Речник Германско-Македонски...

Поддршка за Хелсиншкиот комитет за човекови права

28.1.2016 | Германска амбасада Скопје
Bildmarke Zusammenarbeit

Амбасадорката на Сојузна Република Германија, д-р Кристине Алтхаузер и г-ѓа Уранија Пировска, извршна директорка на НВО Хелсиншки комитет за човекови права на Македонија, на 28 јануари 2016 година во ...

Поддршка за НВО „Цивил„

26.1.2016 | Германска амбасада Скопје
Bildmarke Zusammenarbeit

На 26 јануари 2016 година, амбасадорката на Сојузна Република Германија, д-р Кристине Алтхаузер, и г. Џабир Дерала, претседателот на НВО „ЦИВИЛ„, во амбасадата потпишаа договор за финансиска поддршка ...

Заеднички текст на амбасадорките на Германија и Франција по повод 53-та годишнина од Елисејскиот договор

23.1.2016 | Германска амбасада Скопје
Die Botschafterinnen Deutschlands und Frankreichs, Christine Althauser und Laurence Auer

Текстот е објавен во весникот „Вест„ на 23 јануари 2016 година. ... Успешната приказна на Германско-француската младинска организација би требало да се повтори овде во регионот, секако со други акцен...

Што е „дипломатија“?

21.1.2016 | Германска амбасада Скопје
Film Diplomatie

На 21. Јануари 2016 година во предвечерјето на 53-та годишнина од Елисејскиот договор, во преполната сала на Кинотеката во Скопје гледачите можеа да видат што може да се постигне со дипломатијата: без...

Амбасадорката Алтхаузер во посета на Охрид

20.1.2016 | Германска амбасада Скопје
Охрид на Денот на рибарите

На 20 јануари 2016 год. амбасадорката д-р Кристиен Алтхаузер и градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески го отворија заеднички финансираното игралиште на езерскиот кеј во Охрид. Германската поддршка...

Реакција на амбасадата во врска со најновите случувања во Македонија

19.1.2016 | Германска амбасада
Deutsche Botschaft Skopje

„Спогодбата од Пржино и понатаму е во функција и мора целосно да се спроведе. За жал, притоа, сè уште постојат значителни одложувања во многу области. Оставката на Премиерот и изборите се два од некол...

Во врска со терористичкиот напад во Истанбул Министерот Штајнмаер изјави (12.01.2016)

13.1.2016 | Германска амбасада Скопје
Frank-Walter Steinmeier

„Најостро го осудуваме овој варварски, кукавички чин на терор. Тој нишанеше сред срцето на турската метропола Истанбул, која сите ја цениме за нејзината отвореност кон светот. Во овие мигови цврсто ст...