Актуелни соопштенија и медиумски архив на амбасадата 2017

Германската драма и театар во Македонија

4.4.2017 | Германска амбасада Скопје
Faust-Festspiele Kronach

Во рамките на серијалот „Европската драма и театар во Македонија“ од 31 март до 1 април во Куманово се одржа меѓународен симпозиум на тема „Германската драма и театар во Македонија“, кој го поддржа Ге...

Министерот за надворешни работи на Германија, Зигмар Габриел, за ситуацијата во Македонија

29.3.2017 | Германска амбасада Скопје
Министерот за надворешни работи на СР Германија, Зигмар Габриел

Министерот за надворешни работи на Германија, Зигмар Габриел, по разговорот со неговиот шпански колега на 28 март изјави меѓу другото: „Ние исто така разговаравме дека заедничка ни е грижата за разво...

Да се бориме за посилна Европа!

25.3.2017 | Германска амбасада Скопје
Министерот за надворешни работи на СР Германија, Зигмар Габриел

Колумна од Зигмар Габриел, министер за надворешни работи на СР Германија, по повод годишнината на „Римските договори„ Европа, ти имаш роденден! На 25 март 1957 год., пред 60 години, државите-основ...

Свечено отворање на „City Tree“

22.3.2017 | Германска амбасада Скопје
Деца на клупа пред Зелениот Билборд во Тетово

Во вторник, на 21 март во Тетово и во среда на 22 март во Скопје, НВО Екосвест и Германската амбасада свечено го промовираа проектот за клима и заштита на климатските промени, CityTree, и им ги предад...

Најважно е да се учествува на ОЛИМПИЈАДАТА по германски јазик – но уште поважно е да се патува за Германија!

15.3.2017 | Германска амбасада Скопје
Победниците

Вака некако може да се опише атмосферата за време на Олимпијадата по германски јазик, која се одржа во Гете-институтот во Скопје на 10.03.2017 година. По неколку изборни круга само 14 ученици од DSD и...

Курсеви по менаџмент на животната средина на Техничкиот универзитет во Дрезден

14.3.2017 | Германска амбасада Скопје
Centre for International Postgraduate Studies of Environmental Management

По налог на Сојузното министерство за животна средина, заштита на природата, градежништво и безбедност на реакторите и во соработка со UNEP и UNESCO, Техничкиот универзитет Дрезден организира курсеви ...

Испитите за Германската јазична диплома I започнаа во трите ДСД-училишта во Скопје

13.3.2017 | Германска амбасада Скопје
Учениците-учесници од гимназијата „Георги Димитров“

За испитот  ДСД I ТI 2017 се пријавија 31 ученик од гимназијата „Јосип Броз Тито“, 52 од гимназијата „Георги Димитров“ и 8 од гимназијата „Браќа Миладиновци“ во Скопје. На 9 март 2017 г. ДСД-кандидат...

Изјава на Специјалниот ополномоштеник на министерството за надворешни работи на Германија за Југоисточна Европа, Турција и ЕФТА-државите, д-р Хелбах, по неговата посета на Скопје

9.3.2017 | Германска амбасада Скопје

     Важи кажаниот збор  Thank you all for coming! On behalf of the German Federal Government, I would like to make a statement at the end of my visit to Skopje.   I had meetings with President I...

Министерот за надворешни работи на Германија Габриел за ситуацијата во Македонија

3.3.2017 | Германска амбасада Скопје
Sigmar Gabriel

3 март 2017 г. Министерот за надворешни работи на Германија, Зигмар Габриел, на маргините на неговата посета во Украина изјави: Заострувањето на внатреполитичката ситуација во ПЈР Македонија е мошн...

Поголема мобилност за лица со телесна попреченост во Велес и регионот

3.3.2017 | Германска амбасада Скопје
Предавањето на возило прилагодено за превоз на лица со инвалидитет

На 20.02.2017 година, амбасадорката на Сојузна Република Германија, г-ѓа д-р Кристине Алтхаузер, заедно со г-дин Лукас Мирингер, директор на фирмата Дрекселмаер-Македонија му предадоа возило прилагоде...