Актуелни соопштенија и медиумски архив на амбасадата 2018

Berlin Energy Transition Dialogue on 17 and 18 April 2018

11.4.2018 | AA
Flyer Berlin Energy Transition Dialogue 2018

The German Federal Government and the Renewable Energy Federation (BEE), along with its partners BSW-Solar, dena and eclareon, have the pleasure to invite you to become part of the high-level Berlin E...

Меѓународна младинска средба во Дахау 2018 година

11.4.2018 | Германска амбасада Скопје
Flyer der IJB Dachau

The International Youth Meeting in Dachau gives participants from all over the world an opportunity to discuss questions regarding the past, the present and the future. Every summer over a hundred you...

Announcement: Environmental Management courses in 2018 and 2019

13.3.2018 | Германска амбасада Скопје
Logo CIPSEM

In support of the sustainable development goals, Technische Universität Dresden is offering a range of Environmental Management courses in 2018 and 2019: 74th UNEP/UNESCO/BMUB International Short Cou...

15 години стипендиската програма „Зоран Џинџиќ“ на Германското стопанство за земјите од Западен Балкан

12.3.2018 | Германска амбасада Скопје
Stipendiatenprogramm der Deutschen Wirtschaft für den Westlichen Balkan

На 12 март 2003 година првиот демократски избран премиер на Србија, д-р Зоран Џинџиќ, стана жртва на атентат врз него. По тој повод, Комитетот за источно-европски односи на Германското стопанство заед...

Амбасадорот Герберих во посета на Кавадарци

27.2.2018 | Германска амбасада Скопје
Амбасадорот Герберих и градоначалникот Јанчев во разговор со медиумите

На 22 февруари амбасадорот Герберих беше во посета на градот Кавадарци каде оствари средба со градоначалникот на општината, г-дин Јанчев. Во продолжение амбасадорот ја посети фабриката на германскиот...

16 возила за македонската гранична полиција

13.2.2018 | Германска амбасада Скопје
Донација за македонската гранична полиција

На 12 февруари во Струга, во присуство на Mинистерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, и неговиот заменик Нухиу, заменик амбасадорот, Марко Акватичи, во рамките на свечена церемонија ѝ предаде на...

Стипендии за курсеви по германски јазик за студенти и млади научници 2018 година

12.2.2018 | Германска амбасада Скопје
Logo BAYHOST

Покраината Баварија распишува стипендии за летни курсеви по германски јазик, кои ќе се одржат во Германија на баварски универзитети. Студенти и млади научници со познавање на германскиот јазик (ниво ...

Конкурс за климатски проекти распишан од Министерството за надворешни работи на Германија за 2018 г.

6.2.2018 | Германска амбасада Скопје
Klimawandel

Додека Климатската конференција во Бон даде јасен политички сигнал за спроведување на историската Спогодба од Париз, германската дипломатија за животна средина и клима сѐ повеќе се занимава и со еконо...

Поддршка за болницата „Ферид Мурад“ во Гостивар

31.1.2018 | Германска амбасада Скопје
Поддршка за болницата во Гостивар

На 08.11.2017 година, господин Томас Герберих, амбасадор на Сојузна Република Германија, господин Гојарт Сулејмани, директор на болницата „Ферид Мурад“ од Гостивар, и г-ѓа Добринка Темелкова, раководи...

Меѓународен ден на холокаустот на 27 јануари

25.1.2018 | Германска амбасада Скопје
Министерот за надворешни работи Зигмар Габриел

Наша задача е да го одржиме сеќавањето на холокаустот и споменот на жртвите на националсоцијализмот. Не само денес, на денот на холокаустот.  Секој ден холокаустот мора да ни биде опомена да ги штити...